Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Το σύνδρομο του «βραστού» λογιστή

Το σχόλιο της Δευτέρας - Το σύνδρομο του «βραστού» λογιστή
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 14 λεπτά

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός


Πρόλογος

Ο Olivier Clerc, Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος, με απλά λόγια δημιούργησε μια ιστορία-παραμύθι σχετικά με το σύνδρομο του βραστού βατράχου. Η ιστορία του βασίζεται στον εξής φυσικό νόμο «αν ο ρυθμός θέρμανσης του νερού είναι 0,02 βαθμούς Κελσίου ανά λεπτό, ο βάτραχος θα παραμείνει ακίνητος και θα πεθάνει μόλις ζεσταθεί πολύ. Οποιαδήποτε άλλη ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή, θα κάνει το βάτραχο να πηδήξει έξω και να το σκάσει».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, «αν βάλετε ένα βάτραχο σε μια κατσαρόλα με νερό και αρχίσετε να το θερμαίνετε αργά, ο βάτραχος σταδιακά θα προσαρμόζει τη θερμοκρασία του σώματός του με αυτή του νερού. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, δε θα μπορεί πλέον να προσαρμόσει τη θερμοκρασία του και θα προσπαθήσει να πηδήξει έξω από την κατσαρόλα. Όμως δυστυχώς, σε αυτό το σημείο είναι αδύνατο να το σκάσει επειδή έχει ήδη σπαταλήσει όλη την ενέργειά του προσαρμόζοντας τη θερμοκρασία του και πλέον δεν έχει τη δύναμη να αποδράσει. Συνεπώς, ο βάτραχος βράζει μέχρι που πεθαίνει και δεν έχει τη δύναμη να πηδήξει έξω από την κατσαρόλα για να σωθεί. Κι εδώ δημιουργείται το εξής ερώτημα: Τι ήταν αυτό που σκότωσε το βάτραχο; Ήταν το βραστό νερό ή η ανικανότητά του να αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να πηδήξει; Αν τον είχατε βυθίσει σε μια κατσαρόλα με νερό στους 50 βαθμούς Κελσίου, θα πηδούσε απευθείας έξω από την κατσαρόλα για να σωθεί. Ωστόσο, όση ώρα προσπαθούσε να ανεχτεί τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας, δε συνειδητοποίησε πως θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε πηδήξει έξω».

Αν στη θέση του βατράχου βάλουμε το λογιστή, τότε ενδεχομένως θα δούμε σ΄αυτό το μικρό παραμύθι τον εαυτό μας ως επαγγελματία, καθώς και την όλη κατάσταση που βιώνουμε τόσα χρόνια στην επαγγελματική κονίστρα. Περαιτέρω, αν βάλουμε γενικότερα εμάς ως ανθρώπους στη θέση του βατράχου, τότε ίσως πάλι να ταυτιστούμε με το παραμύθι. Ας αναλογιστούμε λοιπόν κι ας βρούμε δύναμη μέσα μας ώστε να αλλάξουμε πράγματα και καταστάσεις.
 

  • «Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις» - Χοσέ Μαρτί - Μεγάλος ποιητής και μαχητής της ανεξαρτησίας της Κούβας



Παρουσιάζω τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε ανά ημέρα δημοσίευσής τους, σαν μια αναδρομή στην προηγούμενη εβδομάδα 





Μουσικό διάλειμμα

Στις 18.10.2020 «έφυγε» ο Ισπανός dj José Padilla. Μπορεί οι περισσότεροι να μη θυμόσαστε το όνομά του, όμως είμαι σίγουρος πως κάποια στιγμή της ζωής σας αφεθήκατε στις μαγευτικές μελωδίες των θρυλικών συλλογών «Café del Mar» που πήραν το όνομά τους από το ομώνυμο bar στο νησί της Ίμπιζα στο οποίο μεγαλούργησε μουσικά ο Padilla.






 

Επίλογος

Για τον επίλογο αντέγραψα λίγες αράδες του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι ως τροφή για προβληματισμό.



Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους και χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες.


 




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης