Αποτελέσματα live αναζήτησης

Υπάρχει αδήριτη ανάγκη, να υπάρξει κωδικοποίηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας

18 Σεπτέμβριου 2020 Σχόλια
Υπάρχει αδήριτη ανάγκη, να υπάρξει κωδικοποίηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά


Αλέκος Κεχαγιάς*
Οικονομολόγος - Λογιστής


Τι έδειξε όλη η διαδικασία της εκκαθάρισης των εισφορών με τον ΕΦΚΑ μετά το 2017; Μεταξύ άλλων έδειξε, ότι ο τρόπος με τον οποίο δούλευε ο ΟΑΕΕ με τις σταθερές μηνιαίες εισφορές, αυτό το απλό, ήταν… και το καλύτερο. Υπήρξαν τα μικρότερα, τα λιγότερα προβλήματα στον ΕΦΚΑ. Αυτό το χάος με τους παράλληλα απασχολούμενους (μισθωτός και επαγγελματίας ταυτόχρονα) που δεν θα τελειώσει ποτέ για την περίοδο από 2017 έως 2019, έδειξε ότι το απλό είναι αυτό το οποίο δεν δημιουργεί προβλήματα. Οι ασφαλισμένοι, πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν τις εισφορές που καλούνται να καταβάλουν. Το πολύπλοκο, το οποίο αρχικά έμοιαζε ως δικαιότερο, που όμως κατάντησε να είναι γραφειοκρατικό και μη λειτουργικό, που αποσπά χρόνο και ενέργεια από την παραγωγική διαδικασία και τη διοχετεύει στη γραφειοκρατική καθημερινή διαχείριση, δημιούργησε τεράστια προβλήματα.

Υπάρχει αδήριτη ανάγκη, δεν πάει άλλο, να υπάρξει κωδικοποίηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά πάνω σε αυτά. Όσοι ασχολούνται με την εργατική νομοθεσία γνωρίζουν ότι είναι ατελείωτες οι παρεμφερείς διατάξεις που ρυθμίζουν διαφορετικά τα ίδια πράγματα. Ο ΕΦΚΑ πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση ενιαίου κανονισμού ασφάλισης. Το 80% του κανονισμό ασφάλισης του ΙΚΑ είναι στην καθαρεύουσα και ρυθμίζει θέματα που έπαψαν από δεκαετίες να υφίστανται.

Κέρδος για την κοινωνία και την οικονομία, η μειωμένη γραφειοκρατία

Παράδειγμα: θα μπορούσε ως μονάδα για τον υπολογισμό του μισθού να μην είναι ο μηνιαίος μισθός ή ο ημερήσιος μισθός (ημερομίσθιο) αλλά το ωρομίσθιο. Η επιχείρηση δηλώνει στο ΕΡΓΑΝΗ ποιο είναι το ωρομίσθιο του εργαζομένου, ο εργαζόμενος με την είσοδο του στο ΕΡΓΑΝΗ αποδέχεται το ωρομίσθιο που έχει δηλώσει η επιχείρηση. Παράλληλα, η επιχείρηση δηλώνει στο ΕΡΓΑΝΗ το ωράριο του εργαζόμενου και ο εργαζόμενος οφείλει με την είσοδό του στο ΕΡΓΑΝΗ να επιβεβαιώσει αυτό το ωράριο.

Στη συνέχεια το ΕΡΓΑΝΗ υπολογίζει το μηνιαίο μισθό, ενημερώνει την επιχείρηση (έως κάποια προθεσμία του μήνα) ποιες είναι οι συνολικές της υποχρεώσεις ως προς τον εργαζόμενο, ως προς την εφορία (για τον παρακρατούμενο φόρο) και ως προς τον ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Εν συνεχεία καταθέτει η επιχείρηση αυτό το συνολικό ποσό σε ένα τραπεζικό λογαριασμό του ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο μοιράζει προς τον εργαζόμενο (τις καθαρές του αποδοχές), προς την εφορία (τον παρακρατούμενο φόρο) και προς τον ΕΦΚΑ. Κέρδος για την κοινωνία και την οικονομία είναι η μειωμένη γραφειοκρατία για όλους όσους συμμετέχουν στην διαδικασία αυτή. Ταυτόχρονα, λογικά, θα πρέπει να υπάρξει μία έκπτωση στον φόρο του εργαζόμενου και τις εισφορές της επιχείρησης.

Θεωρώ ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα ενταχθούν αρχικά σε ένα τέτοιο καθεστώς είναι αυτές οι οποίες έχουν μία σταθερότητα στο εργασιακό τους περιβάλλον, δεν έχουν συχνές αλλαγές στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, έμμεσα δημιουργείται έτσι μία λίστα «λευκών» επιχειρήσεων που για την διαφάνεια στην διαχείριση των μισθολογικών θεμάτων τους θα πρέπει να τους πιστωθεί σημαντική μείωση του χρόνου παραγραφής ως μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Μία δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα απλουστευμένο πλαίσιο λειτουργίας απέναντι στο ΙΚΑ, θα μπορούσαν να είναι εκείνες που έχουν πλήρη ή μερική απασχόληση αλλά με κατ΄ επανάληψη σταθερή και τακτική μισθοδοσία. Να υπάρξει η δυνατότητα υποβολής μίας αρχικής ΑΠΔ και να μην απαιτείται η επιχείρηση να ξαναστείλει έως ότου αλλάξουν οι αποδοχές των υπαλλήλων τους. Βέβαια η κατηγορία αυτή δεν θα λύσει το τεράστιο ζήτημα της ΑΠΔ και της ανάγκης απλούστευσης της αφού αυτή είναι ότι γραφειοκρατικότερο, ότι πιο δυσανάγνωστο, ότι πιο περίπλοκο δημιουργήθηκε ποτέ. Δεν προχωράει έτσι η μάχη κατά της γραφειοκρατίας του ΙΚΑ, εδώ η λύση είναι όμοια με ότι έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος με το Γόρδιο Δεσμό.

«Σε ένα τραπέζι τρεις ομάδες ανθρώπων»

Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να καθίσουν σε ένα τραπέζι τρεις ομάδες ανθρώπων: από το υπουργείο Εργασίας, από τον ΕΦΚΑ και οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας, οι λογιστές δηλαδή. Πρέπει επιτέλους να συμφωνηθεί και να γίνει αποδεκτό από τον ΕΦΚΑ (από το ΙΚΑ δηλαδή) το εξής απλό: πώς υπολογίζονται οι αποδοχές, σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων.

Αυτό πολύ απλά, πρέπει να συμφωνηθεί για να μην έρχεται το ΙΚΑ και υπολογίζει κατά το δοκούν τις αποδοχές. Δεν έχει καμία δουλειά το ΙΚΑ να υπολογίζει αποδοχές. Αποδοχές μόνο το υπουργείο Εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας μπορούν να πούνε ποιες πρέπει να είναι.

Αυτές οφείλουν οι εργοδότες και το ΙΚΑ να το αποδεχθούν. Δεν μπορεί το ΙΚΑ να λειτουργεί ως κράτος εν κρατεί, δεν μπορεί το ΙΚΑ να συμπεριφέρεται ως το Βαθύ Κράτος. Ο υπουργός ο οποίος θα καταφέρει να πείσει το ΙΚΑ να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την αρμόδια διεύθυνση από το υπουργείο Εργασίας και να συμφωνήσουν πώς υπολογίζονται οι αποδοχές, να γνωρίζει ότι θα γίνει άγαλμα σε όλα τα λογιστικά γραφεία. Εικόνισμα.

Παράδειγμα: Ο τρόπος που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ τους απασχολούμενους με μερική απασχόληση, (τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους) που τους στερεί κοντά στα 40 ένσημα το χρόνο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με μία μόνο φράση: να βγει ο υπουργός Εργασίας και να πει στο διοικητή του ΕΦΚΑ να σταματήσει το ΙΚΑ να αφαιρεί ασφαλιστικά δικαιώματα από τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει καταθέσει τις εμπεριστατωμένες απόψεις του στο ΙΚΑ. Ο νόμος υπάρχει και ήρθε η ώρα το ΙΚΑ να τον εφαρμόσει.



______________________________
*Η εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΊΑ του Βόλου στα πλαίσια της ΔΕΘ 2020 ετοίμασε την 12η Σεπ-2020 ένα αφιέρωμα για την "Επόμενη ημέρα στην Μαγνησία και στην Ελλάδα". Στην έντυπη έκδοση φιλοξενηθήκαν οι παραπάτω απόψεις του συναδέλφου οικονομολόγου – λογιστή κου Αλέκου Κεχαγιά.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης