Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δήλωση τετραγωνικών στους Δήμους- Επιβάλλεται και νέα παράταση έως 31.12.2020

6 Αύγουστου 2020 Σχόλια
Δήλωση τετραγωνικών στους Δήμους- Επιβάλλεται και νέα παράταση έως 31.12.2020
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά



Επιμέλεια
Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN

Στη χώρα μας παρατηρείται έξαρση της δημιουργίας διαδικτυακών πλατφορμών στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, με το φαινόμενο αυτό να κορυφώνεται ειδικά τα τελευταία χρόνια1. Η δημιουργία της πληθώρας των πλατφορμών συνοδεύεται από πομπώδεις παρουσιάσεις και ανακοινώσεις, καθώς και από θέσπιση ασφυκτικών προθεσμιών και κυρώσεων. Αυτό όμως που κατά γενική ομολογία λείπει από τη συντριπτική πλειονότητα των πλατφορμών είναι οι σαφείς οδηγίες συμπλήρωσης των πεδίων και εντύπων που απαιτούνται για την ορθή υποβολή των δηλώσεων, των αιτήσεων, κ.λ.π. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στην περίοδο του κορωνοϊού η φρενίτιδα δημιουργίας πλατφορμών δεν έπαυσε, τουναντίον συνέχισε με γοργούς ρυθμούς την αυξητική τάση της.  

Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων από τη διασπορά του κορωνοϊού, εν μέσω καταιγισμού ψήφισης νομοθετημάτων και κοινοποίησης εκατοντάδων εγκυκλίων, αποφάσεων, κ.ά. έχουμε να αντιμετωπίσουμε και όλα τα «απόνερα» της πανδημίας τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. 

Χθες (σ.σ. 5.8.2020) διαβάσαμε σε επίσημη ανακοίνωση του υπ. Εσωτερικών ότι, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ξεκαθάρισε πως δε θα δοθεί καμία περαιτέρω παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων τετραγωνικών στους Δήμους2. Στην ίδια ως άνω ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τις 700.000 ήδη υποβληθείσες δηλώσεις στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (https://tetragonika.govapp.gr/) που αντιστοιχούν σε πρόσθετα 16,3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων και οικοπέδων που έχουν δηλωθεί στους Δήμους της χώρας3.

Αυτό που συνάγεται από τα ανωτέρω είναι πως από την όλη διαδικασία θα εισρεύσουν πολλά χρήματα στα ταμεία των Δήμων και θα γίνουν οι όποιες διορθώσεις, συνεπώς είναι μια διαδικασία που δημιουργεί οφέλη αφού διορθώνονται λάθη δεκαετιών.

Όμως, η έλλειψη σαφών οδηγιών συμπλήρωσης των πεδίων στην πλατφόρμα της Κ.Ε.Δ.Ε. δημιουργεί τεράστια προβλήματα και αποτελεί τροχοπέδη στην έγκαιρη υποβολή του συνόλου των εν λόγω δηλώσεων. Μάλιστα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμη και έμπειροι επιστήμονες (νομικοί, μηχανικοί και φοροτεχνικοί) αδυνατούν να τοποθετηθούν με ασφάλεια σε αρκετά ζητήματα που ανακύπτουν κατά τη συμπλήρωση ορισμένων πεδίων, γεγονός που από μόνο του «φωνάζει» πως πρέπει να δοθούν άμεσα αναλυτικές οδηγίες που θα εμπλουτίσουν τις υπάρχουσες ισχνές ερωτήσεις-απαντήσεις. Παράλληλα πρέπει να δοθεί και νέα παράταση έως 31.12.2020 έτσι ώστε αφού λυθούν όλες οι απορίες συμπλήρωσης να υπάρχει επαρκής χρόνος για την ορθή και απρόσκοπτη υποβολή.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό μετά από όλα αυτά  να δηλώνεται από τους αρμόδιους πως δε θα δοθεί άλλη παράταση όταν οι ίδιοι δεν έχουν φροντίσει εδώ και πολύ καιρό να δώσουν αναλυτικές οδηγίες που θα μπορούν να τις κατανοήσουν όλοι οι πολίτες. Πρέπει να καταλάβουν οι υπεύθυνοι πως αφενός μεν, οφείλουν να δώσουν άμεσα νέες οδηγίες, αφετέρου δε, να παρατείνουν την προθεσμία έτσι ώστε να ανταποκριθούν όλοι οι πολίτες. Επίσης, πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι υπηρεσιακοί παράγοντες ότι όλοι τον Αύγουστο έχουν ανάγκη από λίγη ξεκούραση —ειδικά φέτος μετά από όσα συνέβησαν— και δεν πρέπει να βασανίζονται μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους προσπαθώντας να υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές ουσιαστικά δίχως κάποια βοήθεια.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να τονιστεί ότι μεγάλος όγκος υποβολής τέτοιων δηλώσεων έχει πέσει στις πλάτες των λογιστών-φοροτεχνικών που φέτος έχουν περάσει τα πάνδεινα και που δυστυχώς κανείς από τους υπηρεσιακούς παράγοντες δεν φαίνεται να σέβεται τον κόπο και τις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να υλοποιηθούν και να να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που νομοθετήθηκαν για την πανδημία του κορωνοϊού.


_______________________

[1] Δείτε ενδεικτικά ένα άρθρο του κόμβου που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με τίτλο «Στον αστερισμό της πλατφόρμας».

[2] Να θυμίσουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία έχει παραταθεί διαδοχικά μέχρι και τις 31.8.2020 (σ.σ. αρχικά έως 31.3.2020, στη συνέχεια έως 30.6.2020  και τέλος έως 31.8.2020).

[3] Δεν έχουν συμπεριληφθεί περίπου 112.000 δηλώσεις, οι οποίες έχουν υποβληθεί χειρόγραφα στους Δήμους.




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης